Tuinschaaktoernooi

1E NOORD-HOLLANDS TUINSCHAAKSPELTOERNOOI

Opening ’64 bestaat in oktober 50 jaar en dat moet gevierd worden. Het jubileumseizoen wordt geopend met het tuinschaakspeltoernooi op zaterdag 6 september.

Op vrijdag 5 september brengt Sjaak de door hem zelfgemaakte schaakstukken naar Dorpshuis de Geist. Een heel leger van zwarte en witte schaakstukken bezet aan het eind van de avond onze speelzaal.

Zaterdagochtend het weer is grijs, maar gelukkig is het droog en de temperatuur is goed. Ik ben om half 9 bij de Geist en krijg daar een lekker bakkie koffie van Rinske. Al snel arriveren Pim, Florian, Frank en Sjaak ook bij de Geist en gaan we van start met alles klaarzetten voor het toernooi. Sjaak haalt de stukken zwart-wit geblokt vinyl uit z’n bus, de stukken worden uit de speelzaal gehaald en alles wordt in de beginstelling geplaatst.

Op het terras van De Geist worden ook banken en tafels geplaatst. Daar kan op de gewone borden geschaakt worden.

Rond 10 uur staat alles op z’n plaats en druppelen de eerste deelnemers binnen. Iedereen wacht rustig af wat er komen gaat. Rond kwart voor 11 arriveert wethouder Jasper Nieuwenhuizen en vlak daarna kan het toernooi beginnen. Frank opent het toernooi met een welkomstwoord en daarna geeft hij het woord aan de wethouder. Hij houdt een korte toespraak en nadat alle deelnemers bij hun bord staan/zitten, doet hij de openingszet op bord 1. Het toernooi is begonnen! In totaal zijn er 33 deelnemers aan het toernooi, een mooi aantal. Er wordt gespeeld met 10 tuinschaakspellen en 6 gewone borden.

Inmiddels is ook een verslaggeefster van het Noord-Hollands Dagblad gearriveerd  en omdat ik de eerste ronde een bye heb, kan ik haar wat meer vertellen over de club en het toernooi.

Er zullen 5 rondes gespeeld worden van 20 minuten per persoon. Alles gaat in een ontspannen, gezellige sfeer. Na ronde 2 is er een pauze en om kwart voor 2 gaat ronde 3 van start.

In ronde 5 sneuvelt er een paard: ineens is hij onthoofd. Gelukkig heeft Sjaak tape bij zich en het paard wordt professioneel gemaakt en kan weer worden gebruikt.

Om kwart over 4 zijn alle partijen gespeeld en is duidelijk wie de prijzen hebben gewonnen. De prijzen worden uitgereikt door Arie den Nijs. De uitslag is als volgt:

  1. Shannon Vlaar                                     5 punten
  2. Ron Klein (op onderling resultaat)         4 punten
  3. Rob Heijink                                          4 punten

Zij krijgen allemaal een unieke prijs, te weten een zelfgemaakt tuinschaakstuk als trofee mee naar huis: een koning voor Shannon, een dame voor Ron en een paard voor Rob.

Na de prijsuitreiking wordt er nog wat geschaakt en alle spullen worden weer netjes opgeruimd en we drinken nog wat samen.

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd en gezellig toernooi. Iedereen die geholpen heeft om dit toernooi tot een succes te maken: heel erg bedankt! Een speciaal woord van dank is er natuurlijk voor Sjaak die heel veel tijd en energie heeft gestoken in het maken van de stukken!

Jeannette

IMG_5062 IMG01 IMG_5126 IMG_5122  IMG09 IMG08 IMG07 IMG06 IMG05 IMG04 IMG03IMG02  schaken IMG_5119 IMG_5113 IMG_5079 IMG_5074 IMG_5071

Geef een antwoord

Opening '64