Opening '64

Koppelschaken 2017

Bezuinigingen bij Opening’64 tijdens Koppelschaak

Gisteren op 8 september ’17 hebben we het schaakseizoen officieus geopend met het welbefaamde Koppelschaak. Dit is een avond waar we bezuinigen op de schaakrantsoenen door de borden, stukken en klokken te verdelen over vier personen. Of terwijl er zijn 32 stukken, één bord en één klok beschikbaar per viertal!

Hoe werkt zoiets nou eigenlijk? Je schaakt toch altijd tegenover één vaste tegenstander? Nee, bij het koppelschaak word je gekoppeld aan een medespeler. Je schaakt met zijn tweeën en doet per beurt een zet. Belangrijk om hierbij te vermelden, zonder overleg! Dit blijft nog wel eens een dingetje op deze hilarische avonden. Een kneepje in de knie hier als iemand sneller moet zetten of we verplaatsen het biertje naar de andere kant als er een goede zet aanwezig is!

Op deze dag hadden we een hoop gasten te verwelkomen, zo waren er oud Opening’64 leden aanwezig die naar mijn idee het spelletje zeker nog net zo leuk vonden als in hun jeugdtijd. Om niet te vergeten was Maria er van het Warme Warmenhuizen, Ilse van schaakclub Heerhugowaard en zeker niet te missen, de De Boertjes, die in grote getalen aanwezig waren vanuit de club waar het voor mij allemaal begonnen is, Schaakmat.

De avond begon stipt op tijd, pak weg 20:50, met de indeling vertaald door onze wedstrijdleider: Pieter Samuels. Hierbij te vermelden, mijn oprechte complimenten voor de indeling! Het valt niet mee om koppels te maken op zo’n manier dat iedereen een kans heeft om op het podium te geraken.

De koppels:

Dennis + Sofia                                                     Richard B. + Ilse              

Maria + Johan                                                     Sebastiaan + Marit                       

Hein + Pieter                                                       Jeannette + Yvonne

Julian + Robert                                                   Richard + Irma

Mark + Frank                                                      José + Roel

De koppels waren bekend en dat betekent dat het toernooi van start kon gaan. Iedereen had vijftien minuten per koppel op de klok en er waren vier ronden waarin beslist moest gaan worden wie het beste koppel zou worden van de avond!

De eerste ronde mochten José en ik aantreden tegen Dennis en dochter: Sofia. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden en van te voren hebben José en ik dan ook een aantal dingen besproken als, welke opening gaan we spelen en met welke tactiek. Onze tactiek naast het mat zetten van de tegenstander, was om de stukken zo snel mogelijk te ontwikkelen. Om zettenvolgorde truckjes eruit te halen hadden we afgesproken dat José iedere wedstrijd de wedstrijd mocht openen met de opening die zij het liefst speelt. Het werd een open potje met e4-e5 waarin beide partijen zowel goede zetten speelden als blunders maakte, wat het zeker niet minder leuk en interessant maakte! De eerste pot stond het geluk aan onze zijde en wisten we ons eerste punt binnen te slepen!

De tweede ronde speelde we tegen Jeannette en Yvonne. José koos voor de Italiaanse opening en het was een leuke pot. Tijdens de wedstrijd hoorde ik vanuit de andere borden Richard van Diepen een compliment geven aan Irma over de zet die gespeeld werd en deze werd hartelijk ontvangen door Irma die het luid te horen gaf aan de zaal. Dit soort fijne acties, tonen ook de warme banden binnen de vereniging waarin gezelligheid voorop staat! Helaas verloren José en ik de tweede ronde door een dubbele aanval van Yvonne, gevolgd door mat van Jeanette.

De derde ronde was voor mij een derby! Vader tegen zoon met ieder een dame aan hun zijde. Net als iedere andere ronde kozen José en ik ervoor om lekker de stukken te ontwikkelen, waaruit we zelfs een kwaliteit wisten te winnen. Uiteindelijk hadden we een mooi aanval op het bord weten te zetten met onze eerste mat! Mijn avond was fantastisch en kon niet meer kapot. Wie wil er nou niet winnen van zijn vader.

De laatste en zeker niet de minste ronde mochten we tegen Sebastiaan en het jeugdtalent van Schaakmat: Marit. Dit beloofde wederom een spannende wedstrijd te worden met het mes op tafel. Tijdens de wedstrijd floepte ik er zelfs uit, deze gaan we winnen José! Maar helaas het venijn van onze tegenstanders werd ons fataal. Een mooie combinatie met stuk winst van Sebastiaan en Marit tekende ons noodlot en tevens onze kans op het prachtige podium.

1e prijs: Sebastiaan & Marit

2e prijs: Maria & Johan

3e prijs: Hein & Pieter

Terugkijkend vond ik het een zeer gezellige en leerzame avond. Van te voren had ik mijn twijfels over deze avond, maar deze neem ik snel terug. José leerde mij om stellingen vanuit een andere hoek te bekijken en ik werd herinnerd aan waar het schaken voor staat, namelijk het hebben van plezier!

Roel

 

Opening '64