Opening '64

Vredeburg 2 – Opening ’64 2

Op vrijdag 12 oktober is het externe seizoen dan ook begonnen voor de “Sjaakies 8” ook wel bekendbij de NHSB als Opening ’64 2. In verband met de afwezigheid van de grote roerganger Sjaak wasDennis bereid gevonden om deze keer de honneurs waar te nemen als (non-playing) captain. Om19:30 zouden we vertrekken bij de Geist maar bleken we één teamlid te kort te komen. Gelukkigkon Nicolaas gewoon bij moeders achter de koffie vandaan gebeld worden en kon met een kleine vertraging richting Limmen vertrokken worden.

In de “Lucky mobiel” zat de sfeer er goed in met knallers als “Toeter op de waterscooter” en “S@x met die kale” zodat rond 20:05 iedereen met een brede glimlach de Vredeburg kon betreden. Nadat we bij de salsa les niet welkom bleken te zijn kropen we maar achter de borden om te beginnen. Met een kleine tactische wissel, Hein op bord 1 ipv Nicolaas, ging Opening flitsend uit de startblokken.

Al redelijk vroeg bleek Rick middels een gluiperige “mat achter de palen” het eerste punt binnen te halen. Overigens moet ik wel vermelden dat Rick prima speelde en eigenlijk tot het moment dat hij zijn dame weggaf (voor een toren) de betere stelling had.

Rond het moment dat Rick het eerste punt binnen hengelde was de stand aan de borden redelijk tot goed te noemen. Alleen Bas Wolkers had inmiddels door wat mindere zetten en een sterke tegenstander een zwaar mindere stelling.

Gelukkig wist Roel het tweede punt binnen te slepen en verdiende hij tevens de prijs van “partij van de dag”. Roel speelde zoals Roel altijd speelt: aanvallend, vol risico en scherp op mogelijke matbeelden. Nadat de kruitdampen wat opgetrokken waren bleek Roel glad gewonnen te staan. Aangezien zijn tegenstander Barry Blekemolen nog even aan het idee moest wennen dat hij zou gaan verliezen had Roel genoeg tijd om te bedenken hoe hij Barry mat wilde zetten. Uiteindelijk werd het mat met een paard.

Na de flitsende start leek het er toch wel op dat Vredeburg aan de meeste borden de betere kansen zou gaan krijgen. Zo stonden Nicolaas, Dick en Richard nu niet direct verloren maar ook zeker niet beter. Bas op bord 8 had inmiddels de vlag moeten strijken nadat hij door de goed spelende Remi Aafjes mat was gezet tussen zijn eigen stukken. 1-2

Zou het dan toch nog lastig gaan worden? De captain kreeg al last van déjà vu ideeën en paniekaanvallen, vorig jaar had het 3e hier immers verloren met 4½-3½. Het zou toch niet weer gebeuren? Dick had een stuk weg geblunderd en Richard zijn koningsstelling stond onder grote druk terwijl zijn eigen stukken allemaal de andere vleugel aan het “controleren” waren.

Hein die op bord 1 na een koningsgambiet in een vreemd middenspel kwam met een open g-lijn tegen wist zich geen raad met de gesloten en complexe stelling zodat hij besloot “een Bahmannetje” te doen. Resultaat: 1½-2½ .

Nicolaas speelde zoals vermeld op bord 2 en had zijn “stoffige leeuw” op het bord gekregen. Na een normaal begin besloot Nicolaas spontaan een f pion cadeau te doen aan tegenstandster Sandra die dit cadeau met genoegen in ontvangst nam. Vanaf dat moment was het voor Nicolaas spelen op de combinatie en proberen wit onder druk te houden. Wat uiteindelijk resulteerde in een stuk meer maar 3 pionnen minder. Nadat er nog een wit stuk in de doos belandde besloot Sandra op te geven.
Persoonlijk denk ik dat Nicolaas goed weg gekomen is en dat Sandra met een beetje meer “lef” in haar spel het Nicolaas zeker lastiger had kunnen maken! 1½-3½.

Het bevrijdende punt werd uiteindelijk binnen gehaald door Richard van Diepen. Richard wist onder de eerder beschreven druk uit te komen en in een gewonnen stelling uit te komen. Ben toch benieuwd of wit er slim aan deed om met Lxh5 de controle over e5 weg te geven waardoor Richard zijn dame kon overbrengen naar de koningsvleugel. Lijkt me leuk om in de komende les eens te kijken of zetten als Txh5 of g4 niet veel meer dreiging hadden veroorzaakt voor zwart. 1½-4½

Dick deed, met de blunder, zichzelf te kort maar streed dapper door. Met nog 4 seconden te gaan werd hij echter toch mat gezet. 2½-4½.

Dan Steffan! Steffan speelde op bord 6 en had duidelijk wat moeite om na 6 maanden niet schaken weer een goede pot te spelen. Nadat hij een kwaliteit had verdiend gaf hij deze weer terug voor een in zijn ogen gewonnen stelling. Deze gewonnen stelling bleek echter toch nog wel wat tijd te kosten. Uiteindelijk besloot tegenstander Dirk Aafjes (de vader van?) met 3 vrij pionnen van Steffan op luttele stappen van de eindstreep op te geven. 2½-5½.

Uiteindelijk dus toch een (iets wat geflatteerde) 2½-5½ overwinning voor Sjaakies 8! Ik zeg een goed begin is het halve werk mannen! Maar gezien de ratings van onze komende tegenstanders zal het in de komende wedstrijden minstens zo zwaar worden. Mocht Sjaak wederom een “bier feest” hebben dan hoor ik het wel hoor… ga graag mee als captain!

Langs deze weg ook nog even dank aan onze vrienden van Vredeburg voor de gastvrijheid en natuurlijk de leuke potten. Ja ja.. het schijnt dat ze onze stukjes ook lezen

Dennis

7 gedachtes aan “Vredeburg 2 – Opening ’64 2

 1. dick

  Topstuk dennis en het was erg leuk in limmen. bedankt voor de uitnodiging sjaak. het was gesellie met steffan samen te rijden vanaf amsterdam. je kan me altijd bellen man, want wat mij betreft ben je nog lang lid!!

 2. Jeannette

  Mooi verslag Dennis. Felicitaties voor het 2e achttal en voor jou als NPC. Een mooie start van het seizoen.

 3. Dick

  Ik weet toch zeker dat ik al gecommentaard heb via mijn mobiel!! Kort samengevat, topverslag Dennis. Sjaak bedankt voor de uitnodiging. Boys succes!!!

  1. Dennis GelukDennis Geluk Auteur van bericht

   Dick, ik zie nu pas dat je als schrijver blijkbaar alle replies persoonlijk eerst moet goedkeuren… ja hoor.. big brother is er niets bij 🙂

  2. Roger Bloem

   Het is nog even zoeken naar de juiste instellingen betreffende comments. Het zou zo moeten werken dat wanneer je 1x een comment hebt geplaatst die goedgekeurd is, al je toekomstige comments standaard worden goedgekeurd.

 4. Florian

  Leuk verslag Dennis! Een mooi begin voor het tweede, geeft vertrouwen voor de komende (zware) wedstrijden.

  Ik zag dat het verslag inmiddels ook op facebook is geplaatst, dus het zou kunnen dat de meesten daar reageren in plaats van hier op de site…

Opening '64