Opening '64

Verslag vrijdag de 13e

Het tweede team van Opening ‘64 goed van start in de derde klasse en een zeer spannende interne competitie avond!

Vrijdag de 13e was het dan zover. Het tweede mocht aantreden tegen Schaakgroep Koedijk!
Qua rating dacht ik dat het tweede deze wedstrijd eenvoudig zou moeten winnen.
Dit bleek in de praktijk toch wat moeilijker. Zo blijkt maar weer rating zegt niet alles!

Op bord 1 speelde Rob Heijink tegen Fred Volkers. De Leeuw werd gespeeld door rob en al heel vroeg in de partij gingen de dames van het bord. Daarna ging het lang gelijk op naar mijn idee. Ergens dacht Rob een stuk te winnen door het paard van de tegenstander op te sluiten. Dit bleek helaas niet zo te zijn en Fred kon zijn paard nog net aan redden. Hij wist later ergens een pionnetje te winnen, maar speelde het eindspel naar mijn idee niet helemaal secuur. Het resultaat was remise met ongelijke lopers op het bord. 0,5-0,5.

Op bord 2 speelde Hein tegen John Fokke. Eerder in het seizoen had Hein van John verloren in de bekercompetitie bij Koedijk. Dit was dus een mooie kans om revanche te nemen! De opening werd een aljechin (1.e4 Pf6 2. e5 Pd5 3. c4 Pb6 4.d4 d6 5.f4). Het was een zeer scherpe partij naar mijn idee. Hein had een zeer aanvallende stelling, maar hij verbruikte zeer veel tijd. Hein had veel druk op de koningsstelling van John. John bood op een bepaald moment remise aan. We hadden op dat moment al 3 punten! Hein nam het aan om het team de overwinning te brengen (en ook ivm tijdnood)! Dit bracht de stand naar 3,5-1,5.

Op bord 3 speelde Rick tegen Jan Rietveld. Ook hier werd er weer een leeuw gespeeld. Jan offerde al vroeg in de partij op f7 een loper. Iets wat naar mijn idee helemaal niet kon. Niet veel later bleek ik daarin gelijk te krijgen. Rick had zijn stelling geconsolideerd door een paar goede zetten te doen en wit had helemaal geen aanval. Dit hield in dat hij een stuk voor 1 pion voor stond. Later werd de voorsprong zelfs een volle toren. Jan gaf dan ook uiteindelijk op. Een mooie overwinning van Rick! Dit bracht de stand naar 2-1

Op bord 4 speelde Pieter tegen Harry Klinkhamer. Harry won ergens 2 pionnen. Dit leek in eerst instantie wel een stuk te kosten. Dit was uiteindelijk een toren voor 2 lichte stukken. Harry had 5 pionnen waarvan 3 verbonden pionnen op de damevleugel en Pieter had 3 pionnen waarvan 1 op de damevleugel en 2 op de koningsvleugel. Pieter zette kundig de pionnen vast op de witte velden zodat ze geen kant op konden en zette naar mijn idee een mooi plan op om met zijn koning vooruit te stomen en die pionnen op te halen. Pieter had daar toch een ander idee over en volgde een ander plan. Uiteindelijk gaf Harry een volle toren weg en was de partij gespeeld. Dit was de laatste partij die nog bezig was en bracht de stand naar 4,5-1,5 de eindstand.

Op bord 5 speelde Sebastian tegen Reg Roodzand. Deze partij ging zeer lange tijd gelijk op. Ik had het idee dat Sebastian iets minder stond. Reg bood uiteindelijk remise aan en na overleg met mij en teamleider Sjaak werd geadviseerd dit aan te nemen gezien de stand op de andere borden. Dit bracht de stand op dat moment op 1-1.

Op het laatste bord speelde Yvonne tegen Herbert van de Splinter. Ze speelde een zeer sterke partij. Ze won ergens 2 pionnen en had een zeer gevaarlijke vrijpion op de zesde rij. Yvonne had het initiatief en gaf dit ook niet meer weg. Niet veel later won ze ook nog eens meer materiaal. Herbert gaf toen ook op.
Een puike partij Yvonne. Dit bracht de stand op 3-1.

Een mooie  4,5-1,5 overwinning van het tweede. Ik hoop dat er nog vele mogen komen!

Interne competitie

Ook in de interne werden een paar spannende partijen gespeeld.

Allereerst de topper tussen Roel en Erik. Het was een queen’s gambit declined (dame gambiet niet geaccepteerd voor de niet Engels sprekenden). In de partij leek Erik een zeer sterk centrum, paar pluspionnen te hebben en de complete controle over de partij te hebben. Naar mijn idee leek Erik zeer snel naar winst af te streven. Roel had andere plannen! Hij gooide zijn welbekende trukendoos open. Hij offerde een kwaliteit voor de aanval. Na een paar mindere zetten van Erik had hij eeuwig schaak op het bord. Erik met de materiele voorsprong wilde uit het eeuwig schaak lopen maar ging hierdoor alsnog mat.

Een andere Toppartij was tussen Marcel en Jeroen. Jeroen leek in eerst instantie op een eenvoudige overwinning af te streven. Stond dacht ik een kwaliteit voor. Marcel ging vol in de aanval (ja u leest het goed Marcel in de aanval dat zien we niet vaak). Hij snoepte een flink aantal pionnen op de koningsvleugel maar Jeroen won het nog net in het eindspel.

De wedstrijd tussen Pim en Edwin was ook een spannende. Pim had een zeer aanvallende stelling zoals we ondertussen wel van hem gewend zijn. Hij wist ergens een kwaliteit te winnen en wist het in het lastige eindspel te verzilveren.

Van de partij tussen Hernan en Jeffrey heb ik weinig gezien. Beide hadden meerdere verbonden vrijpionnen en het was een race naar de overkant. Jeffrey zei dat hij in dat eindspel een paar zetten te kort kwam. Hierdoor won Hernan de partij

Ikzelf mocht aantreden tegen Rob Keizer. Ik won vroeg in de partij een pion. Daarna zorgde ik ervoor dat Rob niet meer kon rokeren. Rob verzette zich kranig maar kwam uiteindelijk in een matnet terecht en gaf op

Van de andere partijen heb ik te weinig gezien. Voor de uitslagen hiervan kun je op de website terecht.
Volgende week is er weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen!

Richard

Opening '64