Opening '64

Eerste achttal goed van start in eerste klasse A.

Op vrijdag 6 oktober was het dan zover, na een afwezigheid van meerdere jaren mocht Opening ’64 zijn herintrede maken in de eerste klasse van de NHSB. Met de thuiswedstrijd tegen Groene zes – Schaaklust hadden we direct een “4 punten” wedstrijd te pakken. Groene zes was immers vorig seizoen tweede in de poule van Opening ’64 geworden en richt zich (vermoedelijk) net als Opening ’64 op lijfsbehoud in de zeer sterke eerste klasse. Na de jaarlijkse beslommeringen om tot het sterkst mogelijke team te komen, wist captain Dennis een sterk en zeer evenwichtig team op de been te brengen. Laten we snel de borden langs lopen.

Op bord 1 speelde kampioen Richard met zwart. Na een wat moeizame opening herpakte Richard zich sterk en leek hij af te steven op minimaal een half punt. Helaas vergooide Richard zijn kansen met een ordinaire blunder en moest hij teleurgesteld de vlag strijken. (0-1)

Voormalig kampioen Pim speelde op bord 2 met de door hem zo geliefde witte stukken. Pim speelde als in zijn beste dagen en wist gedegen zijn 1970 Elo tegenstander van het bord te duwen. (1-1)

Bord 3 was het domein van herintreder Johan Bakker. Johan speelde eind vorige eeuw al bij Opening en mocht na een afwezigheid van meer dan 10 jaar weer aantreden in het eerste. Na een perfecte score van 100% in de derde klasse ondervond Johan dat de eerste klasse toch wel een tikje hoger was. Na een in mijn ogen moeizame partij werd hij verslagen. (1-2)

Edwin speelde als rots in de branding op bord 4 en kwam geen moment in gevaar. Gedegen en solide pakte hij een klein voordeeltje en wist hij dat relatief eenvoudig uit te bouwen tot een vol punt. (2-2)

Met het gelijke spel aan de topborden was het nu de beurt aan “het rechter rijtje”. Jeroen, die dit jaar gepromoveerd is van eerste invaller tot basisspeler, speelde een mooie en attractieve partij waarbij hij twee stukken voor een toren had. Met een sluwe maar mooie combinatie wist Jeroen zijn tegenstander over de knie te leggen. (3-2)

Jeffrey op bord 6 speelde met wit en deed dat prima. Al snel kreeg Jeffrey ruimtelijk voordeel en was het wachten op de overgave van zwart. (4-2)

Net als zijn vader Johan en Jeroen maakte Roel na enkele invalbeurten zijn debuut als basisspeler van het eerste. Roel speelde met zwart en kon hierdoor zijn vele uren voorbereiding prima toepassen. Na een zeer sterke partij moest wit compleet ingesloten de hand uitsteken. (5-2)

Tot slot Hein. Hein is al meerdere jaren basisspeler van het eerste en weet ook ieder jaar zijn uitverkiezing waar te maken. Met solide en gedegen spel scoort hij jaar in jaar uit een ruime voldoende en presteert daarmee ruim boven zijn, in mijn ogen, veel te lage Elo. Ook nu weer speelde Hein een prima pot waarin hij in mijn beleving wellicht de makkelijkste weg naar de overwinning miste. Maar goed, hij koos nu voor de mooie route die helaas resulteerde in tijd schaarste en een remise. (5½-2½)

Al met al dus een prima overwinning die perspectief biedt voor de uitwedstrijd tegen En Passant op Texel. Gezien het feit dat En Passant vaak thuis beter scoort dan uit belooft het een hete middag te worden op 4 november. We gaan het zien, aan ons zal het in ieder geval niet liggen. Wij gaan er voor!!

Dennis (NPC)

Opening '64