Opening '64

Verslag van de bekerwedstrijd Schaakgroep Koedijk – Opening ‘64

Maandagavond belde Florian op om te vragen of Richard misschien mee zou kunnen spelen in het bekerteam. Pim had afbericht gedaan en Florian zocht vervanging. Natuurlijk wilde Richard graag meedoen, zelfs op het 1e bord!

Dinsdagavond samen naar de Rietschoot gegaan. Richard als mogelijke 1e bord speler en ik als vaste chauffeur en supporter. Daar aangekomen zat Marcel al aan de bar te wachten. Hij schrok toen hij mij binnen zag komen en dacht echt dat ik ook achter het bord zou  plaatsnemen. Toen Marcel weer een beetje van de schrik was bekomen kwam Pieter binnenwandelen en was het wachten nog op Florian.

Er werd deze avond niet in de vaste speelzaal gespeeld omdat daar een koor optrad. Wij volgden de leden van Koedijk naar de zaal en even later kwam ook Florian binnenwandelen. Hij was blij ons te zien, want hij dacht dat wij er nog niet waren. Snel werd de indeling doorgegeven en kon na het welkomstwoord van de voorzitter worden begonnen met schaken. Deze keer werd er volgens de nieuwe bondsregels gespeeld: 1 uur en 40 minuten per persoon en 10 seconden extra per zet.

Na de 1e zetten te hebben gezien ben ik vertrokken naar de bar om daar een kop warme chocolademelk te drinken. Na een tijdje kwam Florian koffie halen voor hem en zijn tegenstander en ik vroeg hoe het ging. Hij vertelde dat hij zelf zou proberen om remise te spelen omdat het vandaag wat tegen had gezeten. Volgens Florian was Pieter niet goed uit de opening gekomen. Toen ben ik maar even gaan kijken en wat bleek, in die korte tussentijd had Pieter inmiddels zijn slechte opening weten om te buigen in winst. Het was op dat moment nog maar half 10! Pieter gaf mij een demonstratie hoe hij dit zo snel voor elkaar had gekregen en in de tussentijd verschenen ook Florian en tegenstander Danny Stoop in de ruimte bij de bar. De partij was inderdaad, zoals Florian had gehoopt, geëindigd in remise. De partij werd uitgebreid geanalyseerd, maar de heren kwamen er niet uit. Even later voegde ook Marcel zich met een grote grijns op zijn gezicht bij de groep. Hij had gewonnen van Brian Mollenkamp. De winst was binnen!

Met z’n allen gingen we terug naar de speelzaal om te kijken hoe Richard het er verder vanaf bracht. Op dat moment leek hij er niet zo geweldig voor te staan. Richard had 2 torens en 2 pionnen geslagen, zijn tegenstander 3 stukken en 2 pionnen. Richard bood zijn tegenstander remise aan, daar werd door de omstanders om gelachen en ook niet geaccepteerd door zijn tegenstander. Het spel ging verder met voor Jan Meringa een gedwongen dame-ruil. In het eindspel had Richard nog 1 toren en Jan nog 2 paarden en ieder nog een aantal pionnen. 1 Van Richard’s pionnen dreigde te promoveren en Jan zag dat hij dat alleen kon voorkomen door de pion te slaan, maar dan zou tevens 1 van zijn paarden worden geslagen. Hij zag het hopeloze in en gaf op.

Wat een prachtig resultaat : 3 ½ – ½ dit hadden we op voorhand niet durven dromen.

Gefeliciteerd mannen.

Schaakgroep Koedijk: bedankt voor de gastvrijheid, een sportieve strijd en jullie welgemeende felicitaties.

Opening '64