Opening '64

Verslag interne competitie ronde 6

Verslag interne competitie ronde 6, gespeeld op 20 oktober 2017
 
Tot nu toe is gebleken dat iedere clubavond een spannende is! Eén waarbij gestreden, gelachen en gebaald wordt. Als ik ergens van kan genieten is het de toewijding die mensen kunnen hebben aan iets waar zij mee bezig zijn, in dit geval het schaken. Het spel wordt op de club gespeeld met plezier en gevoel en dat maakt dat ik iedere week uit kijk naar het schaken!
Waar we vorig jaar aan het einde van het seizoen zijn gestopt, hebben we het dit jaar vanaf de start opgepakt. Het was zichtbaar vorig seizoen dat de concurrentie om de eerste plaatsen groot was en naar mijn idee waren er een hoop mensen die van elkaar konden winnen. Ik zie mensen om mij heen beter en gemotiveerder worden en dat zorgt voor de verandering en groei die we juist als team nodig hebben voor het spelen in de eerste klasse dit jaar! Maar goed ik dwaal af, op naar de interne competitie gespeeld op vrijdag 20 oktober. Ik heb getracht deze wedstrijden te volgen, zodat ik van iedere pot iets kon schrijven, hieronder de wedstrijden:
RVD- PS: 1-0
De wedstrijd RVD( also known as: Richard van Diepen) tegen onze topper Pieter Samuels. Bij wedstrijden van Pieter is bekend dat er een brandblusser naast het bord moet staan om het bord af en toe te laten afkoelen. Richard, ons huidig clubkampioen, wist dat hij vanavond aan de bak mocht. Dit was ook duidelijk te merken aan de klok, de zucht en de emotie die kwam kijken bij deze wedstrijd. De wedstrijd werd een soort Italian game, met e4-e5, het ontwikkelen van de paarden en het spelen van de loper naar c4. Italianen staan bekend om hun temperament, maar dit liet Pieter niet afschrikken. Zoals gebruikelijk zocht hij de aanval op en trachtte hij zijn stukken zo actief mogelijk te plaatsen. Dit haalde Richard dusdanig uit zijn spel, dat hij een stuk winst over het hoofd zag. Toch bleef hij doorschaken, zijn stukken goed zetten en liet hij Pieter uiteindelijk in het stof happen. Aan het einde probeerde Pieter nog een “Cheapo” voor de niet Engelse onder ons: een simpel valletje, maar Richard was dit keer wel alert en pakte de volle punten vanavond.
JVM- el Basso: 1-0  
Jeroen van Meeuw(JVM) mocht vanavond aantreden tegen Sebastiaan Wolkers. Uit eigen ervaring weet ik dat je tegen Jeroen aan de bak mag. Jeroen is een stugge speler, waar tijdens de wedstrijd weinig aan af te lezen is. Hij blijft doorschaken en zal zich door de nodige bochten wringen om het onderste uit de kan te trekken. Sebastiaan, hiervan bewust, wist denk ik dat hij een klapper nodig had om Jeroen uit zijn comfortzone te halen. Na Jeroen zijn e4 werd het paard door Sebastiaan naar c6 geschoven, iets wat niet vaak voorkomt. Ik gok dat Jeroen aan het lesgeven dacht en vanuit principe het centrum onder zijn bewind nam. Op een bepaald moment tijdens de wedstrijd zag ik dat Sebastiaan lang gerokeerd was, een stuk achter stond tegen twee pionnen en dat Jeroen open lijnen had gecreëerd op de b en c lijn. Toch viel hij tijdens de wedstrijd niet aan via deze lijnen, maar koos voor zijn gebruikelijke aanpak: “tactisch herpositioneren”. Sebastiaan ging nog all-in met een koningsaanval, maar door een tempo verlies gooide hij de handdoek in de ring.
Schütze- Rubbere Rob: 1-0
Hein Schut speelde vanavond tegen Rob Keizer. Hein zegt zelf altijd dat hij aantrekkelijk schaakt en dat hij kiest voor de aanval om de toeschouwers te vermaken. Het werd een e4-e5 dat zich omdoopte tot het Danish gambit. Een gambiet door de witspeler dat bekend staat om de aanval, open lijnen en wat zoals ieder gambiet zorgvuldigheid vereist. Waar Hein de laatste jaren af en toe moeite had om de aanval door te zetten en het af te maken, zie ik op dit gebied een groei optreden. Hein kent het spel, weet waar het omgaat en weet foutjes van tegenstanders steeds beter af te straffen. Tijdens de wedstrijd gingen vrij vlot de dames van het bord en wist Hein via een loper offer op f7 een pion te winnen, doordat deze niet kon worden teruggenomen. Vanwege Rob zijn “rekbaarheid, flexibiliteit” mocht Hein echter nog wel even laten zien dat hij de wedstrijd ook daadwerkelijk kon uitspelen. Rob bleef ervoor vechten en koos zelfs voor het boeven pad door Hein een toren af te nemen, haha. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Hein.
M. Veenstra- Schütze2: 1-0
Marcel Veenstra speelde vanavond tegen Rick Schut. Naar mijn idee een wedstrijd tussen de twee “beste” verdedigers van de club(beide bekend om hun verdedigende kunsten). Toch wist Marcel mij te verassen tijdens deze wedstrijd doordat zijn pionnen verder naar voren stonden dan die van Rick. Rick was lang gerokeerd en Marcel kort en dat is meestal een teken voor het allerleukste in het spel: een “pawn storm”! Hoe leuk is het om je pionnen zover mogelijk naar voren te duwen en je tegenstander met zijn handen in zijn haren te zien. Marcel heeft vanavond laten zien dat hij aanvallend zeker ook over capaciteiten beschikt en brak de stelling open door zijn b- pion naar voren te knallen, met als resultaat een open b- lijn. Ik denk dat het te heet werd onder de voeten van Rick en dat hij hierdoor een stuk is kwijt geraakt, want ik zag dat Marcel opeens een stuk voor stond en dat zijn torens de b- lijn domineerden. Ook Rick liet op het einde zien dat hij een beetje voor de toeschouwers speelt door zijn dame met schaak op f3 te offeren. Marcel liet zich niet gek maken door deze rare zet en nam de dame met als gevolg dat Rick lachend opgaf.
Jeffrey- Edwin: 0-1
Deze wedstrijd beloofde op papier alleen al een groot spektakel te worden. Beide zijn het zeer sterke spelers die aan de tand zijn gevoeld door de sterke competitie dit jaar. Allebei hadden ze namelijk vier wedstrijden gespeeld waarbij ze er drie verloren. Toch twijfel ik absoluut niet aan hun capaciteiten en weet ik dat ze alleen maar sterker zullen worden naarmate de competitie vordert. Dit zijn mannen waarvoor opgepast moet worden! Jeffrey koos voor een leuke openingskeuze, namelijk het koningsgambiet. Het koningsgambiet wordt door sommige mensen weggeschreven als “unsound en refuted”. Ook wel als iets wat niet goed genoeg zou zijn. Naar mijn mening is dit complete onzin, het koningsgambiet zorgt vaak voor het meest actieve spel en brengt prachtige partijen met zich mee op het bord. Jeffrey offerde op een bepaald moment met zijn loper op f7 om onder andere de f- lijn te gaan openen en een volle koningsaanval op het bord te zetten. Dit vereist lef! Edwin leek niet onder de indruk en verdedigde op knappe wijze! Hij wist de dames van het bord te krijgen en na lang verdedig werk waarbij Jeffrey alles of niets speelde, wist hij het tij te keren en de partij te winnen.
Florian- Richard Gooijers: 1-0
Allereerst top om Florian weer wat vaker op de club te zien! Florian een goede, tactische en degelijke schaker liet vanavond zijn waarde zien aan Richard. Florian die met zijn begin zetten het centrum innam, speelde tegen het koning Indisch van Richard(g6, lg7, pf6,d6, 0-0). Het koning Indisch is een bekende variant dat zwart kan spelen en is onder andere door, in mijn ogen de beste schaker die de wereld ooit gekend heeft, Bobby Fisher gespeeld. Het is een solide opening waarbij zwart over het algemeen kiest voor een koningsaanval. Florian liet zich hierdoor niet van de kaart brengen en nam het initiatief waar Richard dit niet nam. Florian knalde zijn e en f- pionnen naar voren en trok het spel naar zich toe. Na het openen van de f- lijn wist Florian via een fraaie manier een stuk te winnen door een dubbele aanval op het bord te creëren. Florian speelde zijn dame naar h3 en viel hiermee de loper op h6 aan en tegelijkertijd dreigde hij om op c8 in te komen met schaak en een toren te winnen. Richard gaf hier dan ook op. Ik heb daarna ontzettend gelachen om de volgende opmerking die Richard maakte. Richard zei namelijk: maar je dacht wel lang na Florian! Heerlijke opmerking Richard, ik heb weer van je genoten vanavond.
José- Ingrid: 1-0
Deze dames lieten zien dat ze meedoen op de club en dat ze weet van openingen hebben. José speelde e4 en Ingrid koos voor een Siciliaan, ook wel een aanval op het centrum vanuit de zijkant met de zet pion naar c5. José ontwikkelde haar stukken net als Ingrid en er was veel activiteit zichtbaar op het bord. José maximaliseerde haar stelling en toen ik kwam kijken stond ze opeens een stuk en een toren voor! Bleek dus dat Ingrid een rekenfoutje had gemaakt, helaas. Toch bleef ook Ingrid doorvechten en zoeken naar actieve zetten, maar José gaf deze voorsprong niet meer uithanden en pakte haar eerste overwinning! Leuk om te zien dat de dames beter worden en dat ze beide de partij ook naspeelde bij de bar om er van te leren.
Mevrouw Jansen- meneer Weima: 0,5 – 0,5
Irma maakte er weer een hilarische avond van tegenover Mario. Waar Mario zich keurig hield aan de gouden regels, schoof Irma deze volledig aan de kant door massaal haar pionnen op pad te sturen. Iets wat ik meerdere keren tijdens haar partijen heb opgemerkt. Haar “onorthodoxe” manier van schaken, brengt verwarring met zich mee. Tijdens de partij bood ze aan een drankje te halen en tijdens het lopen naar de bar riep ze hardop naar Mario: geef nou op man! Klein beetje intimidatie vanuit Irma haar kant, maar op de club kunnen we hier met zijn allen gelukkig hard om lachen! Het was een grappige partij om te zien. Irma stond een stuk voor, maar haar pionnenstructuur was een drama. Ik lachte hard in mezelf om het paard op g1, dat volgens mij de hele partij daar ook heeft gestaan! Mario bood na uren schaken remise aan en Irma nam dit aan.
Schütze3- Richard Buma: 0-1
Sjaak speelde vanavond tegen Richard Buma. Wederom gaat de award van de snelste schaker van de avond naar Richard! Hij wist volgens mij boven de één uur dertig te blijven en toonde vanavond dat hij zeker kan schaken. Sjaak gaf na de wedstrijd aan dat hij iets te gretig was en dat hij een pionnetje had geslagen, die hij eigenlijk gewoon lekker had moeten laten staan. Richard profiteerde hiervan met fraai spel en wist via een mooie truck de dames van het bord te ruilen en hield zijn pion voorsprong. Na nog een truck en stuk winst van Richard, gaf Sjaak op. Complimenten aan Richard!
Rob Heijink- J. van Diepen: 1-0
Rob speelde vanavond tegen dezelfde Jeannette die maandag haar partij won bij schaakclub Aris de Heer. Dit was een bijzonder goede prestatie gezien er geloof ik een rating verschil tussen zat van iets van 700 punten. Ik was dan ook benieuwd of Jeannette deze weg ging voortzetten vanavond en even leek het daar ook op. Rob opende de partij met d4 en het werd volgens mij een soort van Slavisch waarbij Jeannette haar stukken actief naar voren zette. Helaas werd het meest actieve stuk van zwart, de loper op g4, afgeruild voor een minder actief stuk en bloede de aanval van zwart dood, waardoor Rob het initiatief in handen nam. Na een zeer mooi toren offer wist hij een matnetje te creëren met paard en dame en gaf Jeannette de partij op.
Zoon- vader: 0,5- 0,5
Last but not least. Ik speelde vanavond met wit tegen mijn pa(Johan Bakker). Hoe bereid je zoiets voor? Waar ik mijn vader regelmatig aan het oefenen zag met het koptelefoontje op thuis, heb ik persoonlijk mijn aandacht meer gefocust op schaak principes en het maken van beslissingen tijdens de wedstrijd. Dit heeft mij geholpen om snel afwegingen te maken tijdens de pot en om knopen sneller door te hakken, zodat ik mijn tijd onder controle hield. Mijn vader speelde een Benoni met zwart en daar wist ik gelukkig wat van af, door eerdere voorbereiding op andere tegenstanders. Ik wist mijn stukken naar de belangrijke velden te krijgen, maar door onnauwkeurigheid had ik het voordeeltje dat ik had ingeleverd en kwamen we vanavond niet verder dan een gelijkspel. Gelukkig maar voor mij, want dan kon ik in ieder geval weer thuis slapen vannacht!
Opening '64