Opening '64

Verslag externe wedstrijd Opening ’64 – Revanche

Vrijdag 4 november nam ik (Yvonne) de honneurs van Dennis waar, om als NPC bij het eerste achttal aanwezig te zijn dat aan moest treden tegen Revanche.

Er heerste enige chaos in de Geist (wat achteraf best meeviel): er was een party gaande, wij konden niet in onze eigen zaal spelen vanwege het lawaai, dus was besloten dat het achttal in de achterste zaal (die van de keiologen) zou spelen: de spiegelzaal.

Onze gasten uit Wervershoof waren niet te beroerd om te helpen deze zaal in te richten. Uiteindelijk zat iedereen en konden we nog redelijk op tijd van start.

Het achttal moest het stellen zonder Pim en Erik, maar er waren twee goede vervangers gevonden in de persoon van Roel en Jeroen aan resp. het vierde en vijfde bord.

Naar mijn weten hebben wij nooit eerder tegen Revanche gespeeld, dus het is best leuk weer eens nieuwe gezichten te zien!

De heren gingen gelijk voortvarend van start. Bij Edwin (bord drie met zwart) zag het er leuk uit:  b4 – a5, a4 – b5.

Hein (bord acht met wit) schoof gelijk drie pionnen naar voren. Het bleek een Deens gambiet (ik had het even nagevraagd) wat nog best lastig te spelen is, maar het leverde Hein al snel een toren op.

Aan bord zes zat Jeffrey relaxed te spelen en na anderhalf uur haalde hij het eerste punt binnen. Yes! Een goed begin.

Richard had het best wel een beetje moeilijk aan bord 1. Hij vroeg of hij remise aan mocht bieden. Het eerste punt was binnen, de andere borden stonden ook wel stevig en het was na tienen, dus dat mocht. Zijn tegenstander nam het echter niet aan.

Roel had het ook een beetje zwaar. Hij had zich voorbereid, maar het liep niet zoals hij wilde. Even een luchtje scheppen om de gedachten te ordenen hielp en het werd een mooie stelling. Echter de tijd tikte genadig door. Toen Roels tegenstander remise aanbood, mocht hij dat aannemen.

Jeroen was ook goed bezig. In een eindspel met een gelijk aantal pionnen op de flanken en waar beiden een loper hadden, kon Jeroen zijn koning dusdanig manoeuvreren zodat hij de pionnen van zijn tegenstander op kon halen en zodoende de winst pakte.

Gelijktijdig won Hein. dus met 3 ½ punt waren de Openingers goed bezig!

Marcel, aan het tweede bord, had ook een mooie stelling. Langzaam maar zeker kwam hij beter en beter te staan, waarna hij het vierde punt binnenhaalde.

“De buit is binnen” zei ik bij bord drie waar Edwin met de tijd worstelde. Maar bij Edwin, geheel in trance, kwam dit niet binnen.

Ondertussen haalde Rob aan bord zeven, punt nr. 5 binnen. Het was een interessante partij, met uiteindelijk meer kansen voor Rob. Dan moet je het nog wel goed uitspelen en dat deed Rob dus. Klasse!

Inmiddels verstreek de tijd en aan het derde bord, waar nog immer de strijd op bord en met klok gaande was, werd het remise. 6 punten waren al binnen!

Aan het eerste bord werd nog om een punt en de eer gestreden. Beiden hadden weinig tijd. Richard stond goed, maar het was een lastig eindspel, dat in tijdnood nog goed gespeeld moest worden. Met een paar seconden op de klok lukt dat niet altijd en Richard bood nog maar eens remise aan. Zijn tegenstander nam het wederom niet aan. Uiteindelijk had Richard een koning en loper tegen een koning met toren. Even voor twaalven kwamen de heren dan toch remise overeen.

6 ½ – 1 ½! Wat een mooi resultaat!!!

Onderstaand nog even het overzicht:

  1. Richard van Diepen   – Jan Kelder                ½ – ½
  2. Marcel Veenstra        – Rob van Gageldonk  1  – 0
  3. Edwin Flierman          – Jan Groen                 ½ – ½
  4. Roel Bakker                – Okke Greven            ½ – ½
  5. Jeroen v. Meeuwen   – Harrie van Dijk          1  – 0
  6. Jeffrey Pilon               – Jaap Kool                  1  – 0
  7. Rob Heijink                 – Remmert Sijm          1 – 0
  8. Hein Schut                  – Nico Rens                 1  – 0

Kruistabel

Team 1 2 3 4 5 6 7 8 Match Bord
1  Opening ’64 4 12
2  Caïssa-Eenhoorn 4 4 10
3  Groene Zes – Schaaklust 2 9
4  Aartswoud 4 5 2 5
5  Revanche 3 0
6  Bergen 2 0
7  K.T.V. 2 0
8  M.S.C. 0
Opening '64