Opening '64

Verslag damesviertal (en een beetje eerste)

Damesviertal (en een klein beetje eerste achttal)

Het duurde even, net zoals vorig seizoen, voordat de viertallencompetitie van start ging, maar toen konden onze dames dan ook aan de bak.

Zij zijn ingedeeld in een poule met Warmenhuizen, Schaakmat en Anna Paulowna en deze clubs spelen twee keer tegen elkaar: één keer uit en één keer thuis.

 

De eerste wedstrijd gingen wij op 25 november naar Warmenhuizen. Irma was voor het eerst mee: best spannend! In Warmenhuizen werden wij zoals altijd gastvrij onthaald en het bleek dat er naast het jeugdhonk gespeeld moest worden en het scheidingswandje is niet echt dik. Allerlei muziek tetterden om de oren, voor de één een bron van ergernis, voor de ander “ach, ik heb er geen last van”. Enfin, alle acht spelers zaten in hetzelfde schuitje.

Jeannette natuurlijk aan het eerste bord met wit. Baalde gelijk van d4 – d6, wat is dat nou voor een suffe zet, en kwam al gelijk niet lekker in haar spel. De partij kwam langzaam op gang en na vele afruilen kwamen Jeannette en Gerard Zoon remise overeen.

Ingrid Rentenaar zat aan het tweede bord met zwart. Ingrid houdt niet van dat saaie en het is altijd druk op het bord. Het leek erop dat zij Ron Janssen in de pan ging hakken, maar Ron pakte de dame die ongedekt stond en toen was het over met de pret.

Ondertussen ging het bij de buren van de disco over op de wii en werd het ook nog koud in het zaaltje, doch de dames speelden professioneel verder.

Charlotte, aan bord drie, had het lastig tegen Maria de Wit. Beide dames zijn bloedfanatiek en helaas raakte Charlotte een toren kwijt. Zij leverde met toren achterstand nog een verbeten strijd, maar ging ten slotte ten onder.

Dan onze debutant aan het vierde: Irma houdt wel van spektakel en hield ondertussen iedere aanval van Je-hebt-wel-lef-Arie in de gaten. Irma wist met een pion te promoveren en toen gaf Arie Mooy het op. Mooi gespeeld!

Met 1 ½ punt op zak keerden wij redelijk tevreden huiswaarts.

Drie weken later konden de dames thuis de strijd aanbinden met de mannen uit Anna Paulowna.

José had op het eerste bord een zware dobber aan Ronald Koomen. José bekijkt de stelling altijd goed en zal niet gauw overhaaste beslissingen nemen. Helaas zette zij klokslag 10 uur haar dame op een verkeerd veld en verloor daarmee de partij.

Jeannette, gelukkig weer op de been na haar ziekenhuisavontuur, speelde haar geliefde d4 aan het tweede bord tegen Piet Lieftink. Geen d6 dit keer, maar d5, dus Jeannette helemaal blij. Nu had de dokter gezegd dat Jeannette het wat rustiger aan moest doen, maar daar was op het bord weinig van te merken. Na een lichte voorsprong ging ze toch te wild doen en daarmee verslechterde de stelling wat uiteindelijk helaas tot verlies leidde.

Ingrid Venneker was aan het derde bord te vinden tegen Johan Haantjes. Ingrid was goed bezig maar speelde té voorzichtig. Toen Johan twee dames op het bord had staan, gaf zij het op.

Irma aan het vierde bord, met wit dit keer, mocht het opnemen tegen Arno vd Heide. Dat ging van boem pats slaan met een loper voorsprong als resultaat. Irma wist deze voorsprong uit te buiten en won al redelijk snel. Zij redde de eer van de dames met deze winstpartij!

Kortom, een paar bordpunten, geen matchpunten, maar wel weer een hoop ervaring rijker. De partijen gaan wij gezamenlijk doornemen en zo leren we er allemaal weer een beetje meer van.

Tevens speelde op 16 december ons eerste achttal tegen Groene Zes – Schaaklust. Ik had Dennis beloofd hier ook iets over te schrijven 😉

Ik kan melden dat onze mannen wél wonnen en inmiddels bovenaan de ranglijst staan!

Onderstaand de uitslag:

  1. Richard           – P. van Waert            1/2 – ½

  2. Pim                 – J. Gorter                   1 – 0

  3. Edwin             – N. Weel                    ½ – ½

  4. Erik                 – R. Slaman                 ½ – ½

  5. Marcel            – D. Mantel                 0 – 1

  6. Jeffrey            – A. Droog                  ½ – ½

  7. Rob                 – E. Koomen               ½ – ½

  8. Hein                – R. Brouwer              1 – 0

                                                                       ———

                                                                       4 ½ – 3 ½

Opening '64