Opening '64

Tweede houdt de Strandloper op gelijkspel

Vrijdag 18 november speelde Opening ’64 2 de tweede ronde in de Derde klasse A; het beloofde een zware avond te worden tegen de Strandloper uit Petten, een team met een gemiddelde rating van bijna 1700. Drie jaar geleden (om precies te zijn op 10 oktober 2008) verloor ons Eerste nog met 2-6 van deze zelfde Strandloper!

Op voorhand leken de punten van de lagere borden te moeten gaan komen, aangezien de tegenstanders op bord 1 t/m 3 zeer sterk waren; hoe anders zou het uiteindelijk uitpakken!

Na ruim een uur spelen stemde een rondje langs de borden mij niet erg optimistisch. Nicolaas op bord 1 stond in de verdrukking met een pion minder, Pieter op 3 was al snel een stuk kwijt en George op 8 had de zwarte Dame laten binnenkomen via h4 en het zag er somber voor hem uit. Een lichtpuntje was er op bord 6, waar Roel een ijzersterk paard op d6 had geposteerd terwijl zijn tegenstander zeeën van tijd verbruikte. Van de overige partijen was op dat moment nog niet veel te zeggen.

Een uur later werd de score geopend door Roel, die een sterk gespeelde partij bekroonde met stukwinst en even later het eerste winstpunt liet noteren. Niet veel later moest Pieter helaas de vlag strijken, vermoeidheid in combinatie met een zeer sterke tegenstander maakten dat het niet zijn avond werd. Ook George incasseerde de verwachte nul. (1-2)

Jeffrey op bord 5 was tegen een van de Rietveld-Daltons wel redelijk uit de opening gekomen, maar overzag pionwinst van zijn tegenstander. Later werd hij nog eens getruukt met een dubbele aanval waarbij hij een stuk verloor. Daarna was het niet meer te houden en het derde verliespunt was een feit. (1-3)

Intussen was het op de eerste twee borden ineens volledig omgeslagen. De tegenstander van Richard had vroeg op de avond een remise-aanbod afgeslagen, offerde vervolgens een stuk, maar dat offer bleek niet correct. Richard bleef rustig en kon nog een stuk winnen. Toen zijn tegenstander zich vervolgens ook nog mat liet zetten was de stunt compleet (Richard deed met deze overwinning een ratingverschil van bijna 700 punten teniet!). (2-3)

Zoals gezegd had Nicolaas het aanvankelijk moeilijk op bord 1 met zwart, maar de witspeler overspeelde zijn hand met een Dame op de onderste rij die plots geen velden meer bleek te hebben en verloren ging tegen een Toren. Makkelijk was het daarna nog niet, omdat Nicolaas weinig tijd had, maar het licht was blijkbaar uitgegaan bij zijn tegenstander want die verloor het ene na het andere stuk door mooie combinaties van Nicolaas. Derhalve konden we ook hier een winstpunt bijschrijven, bijzonder knap gespeeld Nicolaas! (3-3)

Nu werd het echt spannend. Rick op bord 7 speelde de hele avond goed en stond mijn inziens lang beter, maar in een ingewikkelde stelling met nog bijna alle stukken op het bord verwisselde hij twee zetten, wat hem een stuk en de partij kostte. (3-4)

De zware taak om nog een matchpunt uit het vuur te slepen rustte nu op de schouders van Hein op bord 4. Hein speelde een rustige partij, won ergens rustig een stuk, en tikte het rustig uit en stelde het gelijkspel veilig. Mooi gespeeld Hein! (Eindstand: 4-4)

Al met al een bijzonder knappe prestatie van het Tweede, die maar weer eens bewijst dat rating niet telt in de hel van Sint Pancras!

Opening '64