Opening '64

Damesviertal gaat van start in Anna Paulowna

Vrijdag gingen Irma, Jeannette, José en Sara + ondergetekende goedgemutst op pad naar AP, waar de eerste externe wedstrijd van dit seizoen plaatsvond. Sara speelt bij onze jeugd en heeft vorig seizoen haar debuut gemaakt tegen Schaakmat.

Ruim op tijd kwamen we in het knusse zaaltje van de oude pastorie naast de sfeervol verlichte kerk in AP aan. Aart Strik kwam net aangefietst en informeerde gelijk wat de dames later op de avond zouden willen drinken, zodat hij bij de plaatselijk buurtsuper gericht boodschappen kon doen. Wij komen graag in AP, want – ik weet niet of dat typisch een vrouwendingetje is

– het is er gewoon gezellig. Overal hangen briefjes, over de stand van de lamellen, de verwarming en hoe je je na toiletbezoek dient te gedragen, bijv.: “grote boodschap gedaan, laat dan de spray niet ongebruikt in het raamkozijn staan” of, iets minder subtiel “willen jullie ook de borstel gebruiken om poepstrepen weg te halen?”

Gedurende de avond is gastheer Aart (die zelf tegen Ronald Steenwijk speelde) aan het studderen met koffie en thee en later op de avond komt zelfs een schaaltje met worst en kaas langs. Waar maak je dat mee?

Enfin, het schaken.

Nadat borden en stukken waren opgesteld, onze eigen “schaakstukken” achter de borden hadden plaatsgenomen, Aart zijn welkomstwoord tot ons had gericht, gingen de partijen van start. Jeannette aan bord 1 speelde e4. Jeannette die e4 speelt? Ja, Jeannette had een verrassing in petto! Na  – e5, Pf3 – Pf6 ging het plan echter niet door. Wat was het plan dan? Ja…… dat blijft nog even geheim.

Na zes zetten gingen beide dames van her bord. Tegenstander Sander rukte met twee paarden op, Jeannette ruilde iets te snel af, verloor een toren en hoopte stiekem ergens sterk terug te kunnen komen.

José, die een zeer hectische week achter de rug had met “chaos in haar hoofd” speelde aan bord 2 zeer verdienstelijk. Ze zat zoals ze later ook zelf beaamde, lekker in het spel. Echter, José belandde in een zeer complexe stelling waar ze niet goed uit kwam.

Irma kwam goed op gang aan bord 3. Ze rokeerde echter te laat, waardoor ze flink in de verdediging moest gaan. De zwarte stukken kwamen steeds meer haar kant op, maar Irma verblikte of verbloosde niet.

Op bord 4 bouwde Sara een mooie stelling op. Oude rot in het vak Arno v/d Heijde zag het gevaar op zich afkomen en kon weinig uitrichten. Sara kwam een stuk voor te staan en maakte geen fout meer. Zij kon het eerste punt binnenhalen!

Vlak daarna ziet Jeannette er bord 1 geen gat meer in en geeft, met 1 pion tegen twee pionnen + toren, op.

Op bord 3 raken de zwarte stukken van Irma steeds meer ingesloten door zwart en uiteindelijk gaat het mis. Tijd voor wat krachttermen zoals wij die van Irma kennen J

José kan haar partij ook niet meer tot een goed einde brengen en met een 1-3 nemen wij afscheid.

                                                                                                          Yvonne/nov. 2017

  1. Sander de Graaf         – Jeannette      1 – 0

  2. Johan Haantjes           – José               1 – 0

  3. Tom Langebeeke        – Irma              1 – 0

  4. Arno vd Heijde          – Sara              0 – 1

Opening '64